Стилове в банята

Антон Карапенев •
Стилове в банята

Много хора смятат, че функционалността на една баня се крепи на баланса между технологиите и стила, който сме избрали. В действителност, дори най-иновативните решения могат да бъдат умело съчетани със всеки стил без да нарушават усещането, което цели да създаде. Ето пет от най-популярните стилове, които съчетават едновременно функционалност и нестандартност.

Модерен

Mодерният стил вдъхва усещане за елегантност и класа. Той се характеризира с изчистени линии, отворени пространства и семпли неутрални тонове. Границата между постигането на  модерна баня или добър опит за направата на такава е изборът и подредбата на обзавеждането. То трябва да е подбрано и организирано по такъв начин, че да придава усещане за пространственост и лукс. Друго важно нещо за този стил са геометричните елементи в банята. Санитарната керамика, смесителните батерии и аксесоарите имат правилна геометрична форма, които, подредени едни до други, или разпределени на случаен принцип придават акцент на банята компенсирайки честата липса декор. Основните цветове присъстващи във всяка модерна баня са бяло, сиво, бежово и черно, които карат обзавеждането да изпъкне.

Винтидж

Баните във „Винтидж“ стил могат да варират от предлагащи уютна, домашна атмосфера до шикозно и изтънчено бутиково усещане. Обединяващ елемент са дървото и естественият камък, които придават натуралност и чистота на помещението. Ако искате да създадете перфектната „Винтидж“ баня – включете детайлите, които бихте искали да прикриете в една модерна, минималистична баня, а именно – ефект на олющена боя, грубовата мазилка, метални повърхности с части, имитиращи ръжда. Вдъхновение при обзавеждането се черпи от старинното ковано желязо, креативна вариация на метал са и бронзовите аксесоари.

 

Средиземноморски 

Ако си мечтаете да се сгреете на плажа през ноември, пренесете вечното лятното усещане в дома си. Средиземноморският стил се характеризира с ярки нюанси на синия и зеления цвят, комбинирани с дървесни тонове и топли цветове, напомнящи за морските курорти в Италия, Испания и Гърция. Друг елемент от дизайна, който често се среща в средиземноморските бани, е извитата или сводеста врата за входа на душ кабината. Подчертайте детайлите с изобилие от светлина, за да придобие банята ви топлината на лятното слънце. Спрете се на стъклокерамични мозайки, разнообразие от текстури  и много дървени, метални и цветни аксесоари, за да създадете екзотичната атмосфера, от която няма да ви трябва почивка.

Класически

Ако харесвате стиловете Барок и Рококо, класическият стил е най-добрият начин да внесете кокетни елементи от тях във своята баня. Комбинацията между бели елементи с пастелни акценти превръща дизайна в не излизаща от мода класика. Ако искате да добавите луксозен детайл в банята си – спрете се на свободностояща ваната с извити крачета, в емблематичният бял цвят.  Комбинирайте повърхности от светъл мрамор с метални детайли от мед, никел и други матови метали, които да придадат старинно усещане. За пода заложете на бели плочки, или такива, които имитират изтъркано дърво – първият гладък материал, използван в баните от викториянската епоха.